ביטוח מקיף

בישראל מתרחשות מדי שנה בין 300- 400 אלף תאונות דרכים. מספר גניבות הרכב בארץ אינו מבשר אף הוא טובות, ולמרות שלאחרונה חלה ירידה במספר הגניבות, כתוצאה מהקמת גדר ההפרדה החוצצת בין ישראל לערי הרשות הפלסטינית, עדיין נגנבות בישראל כ-56 מכוניות מדי יום. את החשבון השנתי אתם יכולים לעשות לבד. אין צורך להרחיב את עוגמת הנפש, הטרחה, הנזקים לגוף, לנפש ולרכוש הכרוכים הן בתאונות דרכים והן בגניבות רכב. במקרים כאלה אנו אומרים תודה על כך שאנו ורכבינו מבוטחים ולשם כך בדיוק הגו את הרעיון של ביטוח רכב מקיף, ביטוח שמוריד מכם הרבה מאוד כאב ראש, הוצאות ועצבים מיותרים.

קצת על ביטוח רכב מקיף :

בענף הרכב היום, כשמדברים על ביטוח, נכנסים לתמונה שלושה סוגי ביטוחים מרכזיים: ביטוח חובה – הבסיסי ביותר, ביטוח צד ג' וביטוח מקיף שהוא הכולל והמשתלם ביותר.

ביטוח מקיף לרכב מטרתו היא לפצותכם על נזקים לרכב שלכם או של רכב אחר המעורב בתאונה. נזקי גוף אינם כלולים בפוליסת ביטוח מקיף. בנוסף, כל נזק אחר הנגרם למכונית, כולל נזקים של total loss בתאונת דרכים, שריפה או גניבת הרכב וכל אירוע אחר המפורט בפוליסת הביטוח – כל אלה מכוסים על ידי חברת הביטוח לפי תנאי הפוליסה. על ההשתתפות העצמית נדבר בהמשך.

כיצד קובעים את גובה התשלום עבור ביטוח מקיף ?

מספר פרמטרים מרכיבים את הסכום החודשי שתשלמו עבור ביטוח מקיף לרכב והם כוללים נתונים על הנהג כמו עבר, גיל, תביעות קודמות, תאונות קודמות וכו', כמה נהגים הולכים להשתמש ברכב, תפקיד הרכב, אזור מגורים (קרוב לקו הירוק תשלמו יותר בגלל הסיכון לגניבה) ועוד.
תעריף התשלום לביטוח מקיף יכול להיות נמוך יותר אם תחליטו לבטח רק נגד גניבה, או רק למקרים של תאונות. , אבל הזול יכול לעלות ביוקר במקרה הצורך.
במקרים של גניבה משלמת חברת הביטוח למבוטחה לפי ערך הרכב בזמן שלפני הגניבה. מדובר במחיר מחירון לפי לוי יצחק בדרך כלל. כאשר הרכב עובר תאונה, שולחת חברת הביטוח שמאי רכב שאומד את נזקי התאונה וקובע את הסכום לתשלום. במקרים בהם הנזק הוא למעלה מחצי מעלות הרכב הוא מוגדר כ- total lost והפיצוי יהיה כערך הרכב כשהמבוטח מוסיף סכום מסוים, נמוך יחסית, כהשתתפות עצמית. לעיתים יש פטור מהשתתפות וזה במקרה והמבוטח משלם בתשלומיו החודשיים עבור סעיף ביטול השתתפות עצמית ואז הוא מקבל את הסכום המלא עבור הרכב – בדרך כלל לפי המחירון.

ביטוח רכב מקיף : איך קובעים את סכום ההשתתפות ?
כמה תשלמו לחברת הביטוח כהשתתפות עצמית, היא שאלה החוזרת על עצמה על ידי מבוטחים רבים. ובכן, זה תלוי מה נקבע עם חתימת הפוליסה ביניכם לחברת הביטוח. בדרך כלל מדובר בסכום לא גבוה יחסית לנזק (1,000-2,000 ₪) . אתם לא משלמים בפועל את הסכום הזה, אלא בזמן קבלת הפיצוי, הוא יופחת אוטומאטית מהסכום הכולל. לדוגמא: רכבכם הגנוב היה שווה 82,000 ₪ והחברה מחייבת אתכם בהשתתפות עצמית בגובה של 2,100 ₪, תקבלו לידיכם 79,900 ₪. שוב, סכום ההשתתפות העצמית נקבע לפי סכום הפרמיה המשולמת ומה היא כוללת. אגב, אם הנזק בגין התאונה נמוך מסכום ההשתתפות העצמית שלך, אי אפשר לתבוע את החברה.

מה עוד יכול לכלול ביטוח רכב מקיף ?  
–  צד שלישי. אם פגעתם ברכב של צד ג' והוא תובע אתכם, חברת הביטוח מתמודדת מולו ומטפלת בפיצוי.
–  רכב חלופי. לאחר התאונה, הרכב במוסך ואתם "בלי רגליים", אם אתם בוחרים לטפל במוסך עימו יש הסכם לחברת הביטוח, החברה תספק לכם רכב חלופי לתקופת הטיפול.
–  גרירה. חברות הביטוח עובדות עם שירותי דרך כמו "שגריר", "דרכים" "המחלץ" ועוד. בזמן תקלה ברכב או תאונה, תקבל שירות חילוץ, תיקון או גרירה למוסך בו תבחר, חינם ללא כל תשלום נוסף. החילוץ מגיע בדרך כלל בזמן ממוצע של שלוש שעות מרגע הקריאה.
–  שמשות. הביטוח כולל נזקים לשמשות הרכב.
–  כיסוי זמני לנהגים נוספים. במקום לעשות ביטוח מראש לנהגים נוספים, מה שמיקר את עלות הביטוח, ניתן לבצע כיסוי זמני למספר ימים בחודש לנהג נוסף, כך שאם יש לכם למשל ילד בצבא שרוצה לנהוג בזמן החופשה הוא מסודר ואתם שקטים.
–  סיוע משפטי. ישנן חברות שתמורת תוספת בפרמיה, מציעות לך חינם סיוע משפטי בתביעות במקרי תאונה.

באילו מקרים ביטוח רכב מקיף אינו תופס ?
עקרונית, ביטוח מקיף לרכב מכסה אתכם כמעט בכל המקרים אותם ניתן להעלות על הדעת הנגרמים לרכב שלכם, כך שאין מה לחשוש, מדובר בביטוח, שכשמו כן הוא, מקיף את רוב האירועים הלא נעימים. אבל, לכל כלל יש גם יוצאים מן הכלל ולכן כדאי מאוד לרדת לפרטים הקטנים עוד בטרם סגירת הפוליסה ולנהוג בזהירות בעניין.
–  מיגון לא לפי התקן. אפשר לקרוא לזה חוסר מיגון. בזמן סגירת הפוליסה, מבקש ממך סוכן הביטוח מספר תנאי מיגון, כמו אזעקה לרכב, קודן, איתוראן, וכדומה. בדרך כלל החברה מפנה אותך למתקינים שלהם לצורך שיפור אמצעים, התקנת קודן והשלמות אחרות אם צריך. במקרה שיתגלה כי אחד מאמצעי המיגון הנדרשים לא הותקן ברכב או שלא היה תקין בזמן הגניבה או הפריצה, לא תזכה לתשלום מחברת הביטוח או שהתשלום יופחת.
–  אימובילייזר. כמעט בכל המכוניות החדשות קיים מיגון זה שלא מאפשר להניע ללא חיישן מיוחד או קוד. אם אין לך, חברת הביטוח מחייבת לשים אחד כזה במכונית.
–  סע לשלום, המפתחות בפנים. עצרת, רק לשנייה כדי לקנות סיגריות והשארת את הרכב מונע או לא מונע עם המפתחות בפנים, והפרצה אכן קראה לגנב, הביטוח לא ישלם לך שקל. בפעם הבאה דומם מנוע והוצא המפתחות מהרכב.
חשוב שתזכור כי חברת הביטוח אינה ששה לשלם ובוודאי לא אם יש לכם יד בנזק או בגניבה. לכן יש להשתדל לעמוד בכל תנאי הפוליסה, אם ברצונכם לקבל את הפיצוי המגיע לכם. ככלל, חברות הביטוח מחמירות את תנאי ההגנה על הרכב ככל שהוא חדש יותר ויקר יותר. בזמן שאתם רוכשים את הפוליסה אל תשכחו לחשב את עלויות ודרישות מיגון הרכב אל מול עלות הפרמיה. שימו לב שלא מציעים לכם ביטוח זול יחסית ומבקשים מכם מיגון יקר מאוד.
ביטוח רכב מקיף נהוג בדרך כלל לעשות לרכבים חדשים יותר, מי שעוסק לדוגמא חברות השכרת רכב  כמעט תמיד יעשו ביטוח מקיף. בעלי מכוניות ישנות בנות 10-12 שנה, כבר אינם מעוניינים להשקיע כספם בביטוח המקיף היקר יותר, ומסתפקים בביטוח חובה וצד ג', כיון שמחירי ביטוח מקיף לרכב עלולים להיות יקרים ביחס לערך האוטו וזה לא משתלם, במיוחד לאור העובדה כי גנבי רכב מעדיפים בדרך כלל מכוניות חדשות. פרמטר נוסף הוא סוג הרכב. ישנן מכוניות גניבות יותר כמו מאזדה, הונדה, טויוטה ובעבר הייתה זו הסובארו שהייתה להיט בקרב גנבי הרכב. חברות הביטוח לוקחות את הפרמטר הסה בחשבון כשהן קובעות את תעריף ביטוח הרכב המקיף שלך. אם בנוסף אתה גר באזור כפר סבא או באחד הישובים הנמצאים בקרבת הכפר הירוק, תשלם אפילו יותר.